
Jesen je tu i s njim dolazi vrijeme u kojem češće provodimo vrijeme u kuhinji. Ugodni jesenski mirisi kruške, i cimeta nam još više uljepšavaju ugođaj. Zasladi si jesenske dane i ispeci pitu od kruške s karamelom. Tijesto ne sadrži šećer, ali zato slatko voće i malo karamela donose svježu i prirodnu slatkoću. Zbog dodatka cimeta, ova pita od kruške će ti zamirisati cijelu kuhinju, a integralno pirovo brašno dodat će lagani orašasti okus.
Što čekaš? Pripremi sve sastojke, zagrij pećnicu i ispeci pravu jesensku pitu 🙂

30 min

4+ osoba
Sastojci
Za gornji dio
- 2 kruške
- 150g maslaca
- pola šalice smeđeg šećera
Za tijesto
- 170g maslaca
- 125g pirovog integralnog brašna
- 125g bijelog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žlice meda
- 2 jaja
- 80ml mlijeka
- 2 žličice cimeta
- pola žličice đumbira
Priprema
- Na dno kalupa za torte staviti papir za pečenje. Kruške tanko narezati na kriške i kružno složiti u kalup.
- U maloj posudi na niskoj temperaturi rastopiti šećer. Dodati 150g rastopljenog maslaca i pjenjačom miješati sve dok se karamel i maslac ne spoje. Za ovaj proces je potrebno imati malo strpljenja i karamel rastopiti na niskoj temperaturi kako ne bi pregorio.
- Kada je karamel spreman, izliti ga na kruške u kalupu.
- U većoj zdjeli pripremiti tijesto. Dobro pomiješati rastopljeni maslac, jaja, med i mlijeko.
- Dodati suhe sastojke – dvije vrste brašna, prašak za pecivo, sol i cimet. Dobro promiješati da smjesa nema grudica.
- Tijesto izliti u kalup. Peći na 180 stupnjeva 40-45 minuta.
- Nakon pečenja pustiti da se pita ohladi 10-tak minuta. Na tijesto izliti 3 žlice mlijeka da bude još sočnije.
- Pripremiti pladanj za tortu ili veći tanjur na koji ćemo pitu preokrenuti naopako. Ova pita od kruške savršeno paše uz šalicu kave ili čaja.



U slast!
Za još recepata, posjetite naše recepte.