Skriveni dragulj superhrane: rogač i zašto ga treba uključiti u prehranu + recepti

Rogač jako dobro znamo po okusu bakinih kolača. Ova čudesna namirnica, već pomalo zaboravljena, zaslužuje svojih pet minuta slave. Ispričat ćemo vam priču o ovoj “superhrani” koja se krije ispod našeg nosa, a mnogi je još nisu ni otkrili. 

Ovu mahunu najčešće nalazimo u mljevenom obliku, a u njoj se skrivaju mnoge dobrobiti za naše zdravlje. Osim toga što sadrži mnogo vlakana i minerala, posjeduje i vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9 te vitamin C i E. Također, količina masti u mahuni rogača je veoma mala. 

Zbog svojih nutritivnih vrijednosti, rogač se preporuča ne samo za liječenje ali i za sprječavanje bolesti. Vlakna, koja u rogaču nalazimo u većim količinama, pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Ova namirnica se posebno preporučuje dijabetičarima, kao prirodni zaslađivač i zamjena za čokoladu. Rogač sadrži i tanin koji, uz vlakna, podržava rad našeg probavnog sustava. Osim toga, rogač ne sadrži kofein i time pomaže zdravlju našeg srca. 

Ako vas već nismo uvjerili, donosimo vam i par recepata nakon kojih će rogač naći stalno mjesto u vašoj kuhinji.

Dobra vijest je da svaki dio rogača možete iskoristiti na razne načine i tako što bolje iskoristiti cijelu mahunu. Ako pri ruci imate zreli rogač, možete početi od jednostavnog čaja od rogača.

Čaj od rogača

15 min 

1 osoba

Za ovo vam je potrebna samo voda i rogač. Nakon što razlomite rogač, prokuhajte ga u vodi 10-15 minuta. Ostavite čaj da se ohladi preko noći i ujutro procijedite. Ovaj čaj je odličan izbor kod probavnih smetnji, a pomaže i zaustavljanju upalnih procesa u organizmu.

Nakon čaja, nipošto ne bacajte ostatke mahune. Sljedeći korak je domaći mljeveni rogač.

Kako samljeti rogač?

Nakon što prokuhani rogač procijedite, izvadite sjemenke. Mahune bez sjemenki osušite u dehidratoru ili pećnici. Zatim mahune sameljite u snažnom blenderu ili električnom mlincu za kavu. Nakon ovoga, dobit ćete prah sličan kupovnom mljevenom rogaču. Smjesu možete prosijati i veće komade dodati u smoothie od rogača. Fini prah dalje možete koristiti u kolačima.

Ako se ne želite zamarati kuhanjem i sušenjem rogača, mahune možete samljeti i bez dodatnih koraka. U ovom slučaju, prije mljevenja trebate rogač otvoriti i izvaditi sjemenke – pažljivo uz pomoć kuhinjskih škara. Poslije toga, postupak je isti.

Smoothie od rogača

Ljubitelji brzih i zdravih međuobroka dobro znaju koliko je lako napraviti ukusan smoothie. Uz samo malo rogača, svaki smoothie može postati još ukusniji, ali i zdraviji. Isprobajte ovaj recept:

15 min 

1 osoba

Sastojci

  • 1 banana
  • 2 žlice mljevenog rogača
  • 1 kruška
  • 1 jabuka
  • orašasti plodovi
  • sušene brusnice
  • 1 šalica mlijeka (po želji, bilo koja tekućina)
  • Pola žličice cimeta

Priprema

Sastojke dodati u blender i miksati do željene konzistencije. Po ukusu, možete dodati više mlijeka ili zaslađivača.

Zbog svog okusa, rogač se lako prilagođava bilo kojem sličnom napitku.

U slast!

Završetak priče o rogaču

Rogač je biljka koja raste u našem kraju već tisućama godina i to trebamo cijeniti. Umjesto da je zaboravimo, trebali bismo potražiti stare bakine kuharice i ponovno uvesti rogač u našu prehranu. Želimo vam pomoći u ovome, i osim klasičnih recepata dati ideje za ostale načine korištenja rogača.

Kako bismo ti dodatno olakšali, u svaku naručenu kutiju do kraja siječnja 2024. ubacit ćemo i nekoliko mahuna rogača. 

Za još recepata, posjetite naše recepte.

Ostali Verdura Box recepti:

Ostali Verdura Box blogovi:

Za još recepata, posjetite naše recepte.

Ostali Verdura Box recepti:

Jedva čekaš božićne kolače, ali ipak tražiš nešto zdravo za pojesti? Isprobaj ove božićne pahuljice u obliku granole, koje ne...
Većina svježeg voća i povrća je u potpunosti jestivo, uključujući koru, ljuske ili stabljike. Tijekom kuhanja, često bacamo te ostatke....
Sjećaš li se "starinske" pite od jabuka od koje bi zamirisala cijela kuća? Donosimo ti recept koji ne samo da...

Ostali Verdura Box blogovi:

Jedva čekaš božićne kolače, ali ipak tražiš nešto zdravo za pojesti? Isprobaj ove božićne pahuljice u obliku granole, koje ne...
Većina svježeg voća i povrća je u potpunosti jestivo, uključujući koru, ljuske ili stabljike. Tijekom kuhanja, često bacamo te ostatke....
Sjećaš li se "starinske" pite od jabuka od koje bi zamirisala cijela kuća? Donosimo ti recept koji ne samo da...

Prijavi se na newsletter i dobivaš kod za 

10% popusta

na cijelu narudžbu!

Od nas ćeš tjedno primati obavjesti o novim proizvodima i akcijama, te zanimljive recepte!
Pročitaj naša pravila privatnosti za više informacija.