Prestani bacati ove ostatke hrane – evo kako ih možeš iskoristiti

Većina svježeg voća i povrća je u potpunosti jestivo, uključujući koru, ljuske ili stabljike. Tijekom kuhanja, često bacamo te ostatke. No, u njima se krije blago novih okusa te koncentrirani vitamini i minerali. Evo nekoliko sjajnih ideja kako koristiti ove ostatke hrane– i iskoristiti puni potencijal svježih plodova te smanjiti otpad iz kuhinje.

Češnjak i luk – iskoristi sve slojeve

Ljuske luka bogate su antioksidansima i flavonoidima, a imaju i protuupalna svojstva. Znaš li i da ljuske češnjaka sadrže fitonutrijente koji su osobito snažni u borbi protiv upala i infekcija?

Kako iskoristiti ljuske češnjaka i luka:

1. Dodaj ih u juhu ili temeljac: Prije nego počneš kuhati juhu ili temeljac, ubaci nekoliko ljuski luka i češnjaka u vodu. Ostavit će bogatiji okus, a sve što trebaš je izvaditi ih nakon kuhanja.
2. Napravite čaj: Ljuske luka i češnjaka možete kuhati u vodi kao čaj koji se tradicionalno koristi za ublažavanje kašlja i grlobolje.

Kora jabuke – slatka i svestrana

Jabuke su pune hranjivih tvari, a većina ih skriva se upravo u kori. Kora jabuke bogata je vlaknima, vitaminom C i antioksidansima koji mogu poboljšati probavu i jačati imunitet.

Osim što koru jabuke možeš jesti sirovu, isprobaj i čips od kore jabuke. Kore jabuke pospite s malo cimeta i šećera, zatim ih pecite na niskoj temperaturi dok ne postanu hrskave. Ovaj zdravi zalogaj odlična je alternativa čipsu i može se dodati u zobene pahuljice ili kao grickalice.

Kore jabuke također možeš skuhati kao čaj ili kompot. Ako dodaš i cimet, dobit ćeš pravi zimski čaj, koji će ti pomoći u borbi protiv viroza i prehlada.

Brokula – nije sve u cvijetu

Ako misliš da je kod brokule jestiv samo cvijet, isprobaj i stabljiku. Mnogima se čini da je stabljika brokule pretvrda ili da nije jestiva, ali uz malo pripreme, je nevjerojatno ukusna i hranjiva. Stabljike brokule pune su vlakana, vitamina C i kalcija. Dobra su za probavu i imunitet te pomažu u očuvanju koštane mase.


Evo kako ih možeš iskoristiti:

  1. Dodaj ih u juhe i variva: Oguli vanjski, tvrdi sloj stabljike brokule, nareži na komadiće i dodaj u juhu ili varivo za dodatnu dozu hranjivih tvari i blago sladak okus.
  2. Napravite pire ili kremasti umak: Kuhane stabljike brokule možeš izmiksati s malo maslaca, soli i papra za ukusan, kremasti umak koji se može poslužiti uz tjesteninu ili kao prilog.
  3. Dodaj u salate: Stabljike brokule oguli i nareži te dodaj u bilo koju salatu. Dodat će tvojoj salati dodatnu hrskavost i slatkoću.

Kora krumpira – hrskava i puna hranjivih tvari

Dok mnogi guljenje krumpira smatraju neophodnim, kora je hranjivih tvari. Kora krumpira sadrži vitamin C, kalij i vlakna. Pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i potiče probavu.

Kako iskoristiti koru od krumpira:

  1. Dodaj u temeljac: Kore krumpira mogu obogatiti temeljac svojom hranjivom vrijednošću i okusom, posebno u kombinaciji s ostalim povrćem.
  2. Pripremite hrskave korice: Kore krumpira pomiješaj s malo maslinovog ulja, soli i papra, te ih peci dok ne postanu hrskave. Dodaj začine poput paprike ili ružmarina za dodatni okus.

Hrana za tvoje biljke

Svi koji održavaju vrt i uzgajaju svoje voće i povrće znaju da su svi ostaci hrane dobrodošli za dodavanje u kompost i korištenje za gnojivo. Za one koji nemaju vrt ili vanjski prostor, kompost nije opcija.

Ali unatoč tome, znaš li da i kod kuće možeš od ostataka hrane napraviti prirodno gnojivo?

Ovakvo gnojivo možeš iskoristiti za unutarnje ukrasne biljke ili začinsko bilje. Nakon što pojedeš bananu, jednu koru od banane polij sa litrom kipuće vode. Možeš dodati i par ljusaka luka. Nakon što se voda ohladi, procijedi i zalij svoje biljke.
Kora od banane sadrži puno kalija i natrija, što potiče rast biljaka. Ovakvo domaće gnojivo možeš koristiti jednom mjesečno tijekom sezone rasta – proljeće i ljeto. Na taj način ćeš prije bacanja kore od banane, još jednom iskoristiti sve njene dobrobiti.

Iskoristi sve što nam priroda nudi

Ovo je samo nekoliko ideja za korištenje skoro svakog dijela svježeg voća i povrća. Priroda nam nudi puno hranjivih tvari za naše idealno zdravlje i mnogo puta ni ne znamo koliko ih se nalazi baš u našem otpadu. Mnoge od nas danas i brine odakle potiče i kako je uzgajano naše voće i povrće i baš zato često bacaju kore i ostatke.
Mi smo prepoznali ovaj problem i želimo da svatko od nas ima pristup svježim proizvodima za koje znaju gdje raste i kako se uzgaja. Na našem webshopu ti nudimo domaće proizvode iz provjerenih izvora.

Ponudu voća i povrća pronađi ovdje.

Ostali Verdura Box blogovi:

Za još recepata, posjetite naše recepte.

Ostali Verdura Box recepti:

Jedva čekaš božićne kolače, ali ipak tražiš nešto zdravo za pojesti? Isprobaj ove božićne pahuljice u obliku granole, koje ne...
Sjećaš li se "starinske" pite od jabuka od koje bi zamirisala cijela kuća? Donosimo ti recept koji ne samo da...
Zagrij si jesenske dane uz klasičan okus juhe od tikve. Od svih recepata koje smo isprobali ovaj je najbolji do...

Ostali Verdura Box blogovi:

Jedva čekaš božićne kolače, ali ipak tražiš nešto zdravo za pojesti? Isprobaj ove božićne pahuljice u obliku granole, koje ne...
Sjećaš li se "starinske" pite od jabuka od koje bi zamirisala cijela kuća? Donosimo ti recept koji ne samo da...
Zagrij si jesenske dane uz klasičan okus juhe od tikve. Od svih recepata koje smo isprobali ovaj je najbolji do...

Prijavi se na newsletter i dobivaš kod za 

10% popusta

na cijelu narudžbu!

Od nas ćeš tjedno primati obavjesti o novim proizvodima i akcijama, te zanimljive recepte!
Pročitaj naša pravila privatnosti za više informacija.