
Donosimo ti recept za zdrave i ukusne vegetarijanske polpete. Jednostavno se pripremaju i mogu se poslužiti na mnogo načina – uz umak, salatu, kao burger ili uz pire krumpir.

45 min

4 osobe
Sastojci
- 200g crvene leće
- 100g krušnih mrvica
- 1 mrkva
- 1 crvena kapula
- 1 žličića pasirane rajčice
- 1 jaje
- 1 češanj češnjaka
- sol, papar i ostali začini po želji
Priprema
1. Skuhaj crvenu leću. Za recept možeš koristiti bilo koju vrstu leće, ali će vrijeme kuhanja biti duže.
2. Mrkvu naribaj i ostavi nekoliko minuta da pusti tekućinu. Prije nego nastaviš, naribanu mrkvu procijedi.
3. Luk i češnjak očisti i izreži na veće komade.
4. Dodaj kuhanu leću, naribanu mrkvu, luk, češnjak i začine u posudu. Sastojke miksaj štapnim mikserom sve dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
5. Dodaj pasiranu rajčicu i jaje. Bez miksera pomiješaj dok se sastojci ne sjedine.
6. Dodaj krušne mrvice i pomiješaj. Ako vam je smjesa premekana ili se nije spojila, dodaj još krušnih mrvica.
6. Oblikuj kuglice po želji i lagano ih pritisni da budu plosnate.
7. Peci na tavi s uljem dok ne dobiju hrskavu koricu žuto-smeđe boje.
8. Ako želiš polpete ispeći bez ulja, peci ih u pećnici na 200 stupnjeva 10-ak minuta.
9. Posluži uz prilog po želji. Mi smo pripremili jednostavni umak od jogurta i krumpire, ali polpete možeš dodati u tortillu, poslužiti kao vegetarijanski burger ili uz razne salate.









U slast!
Za još recepata, posjetite naše recepte.