Jedva čekaš božićne kolače, ali ipak tražiš nešto zdravo za pojesti? Isprobaj ove božićne pahuljice u obliku granole, koje ne samo da su zdrave, nego i mirišu na medenjake. Kad napraviš recept, možeš ih čuvati na suhom do dva tjedna. Uživaj svako jutro sve dok ne dođe vrijeme za prave blagdanske poslastice!
40 min
4 osobe
Sastojci
- 250g zobenih pahuljica (cijelih, nemljevenih)
- 2 žlice ulja ili rastopljenog maslaca
- 2 žlice meda
- korica 1 velike naranče
- začini za medenjake po želji (cimet, muškatni oraščić, anis, đumbir)
- ostali dodaci po želji – orašasti plodovi, sušeno voće, kokos
Priprema
- U zdjelu dodaj zobene pahuljice, ulje i med. Sve dobro promiješaj.
- Dodaj i začine te naribanu koricu naranče.
- Smjesu dobro sjedini sve dok ne postane ljepljiva. Ako je još uvijek suha, dodaj još meda.
- U tepsiju, na papir za pečenje dodaj smjesu, dobro je rasporedi u jedan sloj i malo pritisni.
- Stavi peći 40 minuta na 140 stupnjeva.
- Granola je gotova kad su zobene pahuljice suhe, hrskave i tamno smeđe boje.
- Izvadi iz pećnice da se ohlade (ako ih ostaviš u pećnici, biti će manje hrskave).
- Dodaj ostale dodatke po želji – nasjeckane orašaste plodove, sušeno voće i slično.
- Spremi u posudu s poklopcem i čuvaj na suhom mjestu do 2 tjedna.
- Posluži uz jogurt ili mlijeko.
U slast!
Za još recepata, posjetite naše recepte.